Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση έξι σημείων για αλλαγή της προεκλογικής διαδικασίας του δικηγορικού συλλόγου

Ανοιχτή πρόταση προς όλους του υποψηφίους Προέδρους του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, για κοινή συμφωνία ως προς τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της 27ης και 28ης Φεβρουαρίου 2011 στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας, απευθύνει ο επικεφαλής τού Συνδυασμού «Ώρα Δικηγόρων», υποψήφιος Πρόεδρος του ΔΣΑ, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

Με 5+1 προτάσεις, ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη, οι εν λόγω εκλογές να αποτελέσουν σημείο επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, στη Δικηγορία, την Δικαιοσύνη και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και καταθέτει μια σειρά από θεμελιώδεις αλλαγές, δεσμευόμενος παράλληλα ότι η «Ώρα δικηγόρων», σε κάθε περίπτωση, θα εργαστεί και μετά τις εκλογές για την καθιέρωσή τους.

«Καλούμε όλους τους υποψηφίους Προέδρους σε κοινή συμφωνία, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα, ήδη από αυτές τις εκλογές, ένα πακέτο απαραίτητων αλλαγών στην προεκλογική διαδικασία» σημειώνει ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. «Επαναφέρουμε πρόταση που είχαμε καταθέσει από τις προηγούμενες εκλογές ακόμη, και η οποία, δυστυχώς, δεν είχε βρει απήχηση τότε. Εκτιμούμε ότι οι αλλαγές που προτείνουμε αναβαθμίζουν το επίπεδο της εκλογικής διαδικασίας, προωθώντας τη διαφάνεια εξυπηρετούν τη συμμετοχή του υψηλότερου δυνατού ποσοστού των δικηγόρων στις αρχαιρεσίες και παρέχουν τη δυνατότητα στο εκλογικό σώμα να διαμορφώσει πλήρη εικόνα για το πρόγραμμα κάθε συνδυασμού».

Η δέσμη προτάσεων της «Ώρας Δικηγόρων» περιλαμβάνει τα εξής:
  • Πλαφόν στις προεκλογικές  δαπάνες. «Οροφή» στις δαπάνες, η υπέρβαση της οποίας επισείει την ποινή του αποκλεισμού από τις εκλογές. Στόχος να μπει τέλος στα αλόγιστα και προκλητικά έξοδα αλλά και κάθε πρακτική που αλλοιώνει τον αξιοκρατικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η επιλογή των υποψηφίων.
  • Περιορισμός στη χρήση αφισών και πανό. Προτάσσοντας το σεβασμό στο περιβάλλον και το χώρο το χώρο των δικαστηρίων. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έχει ήδη δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να κολλήσει προσωπικές αφίσες.
  • Διεξαγωγή των εκλογών σε όλα τα δικαστικά μέγαρα. Όχι μόνο στα γραφεία του ΔΣΑ, γεγονός που επιτείνει την ταλαιπωρία των συναδέλφων με αποτέλεσμα να μειώνεται η συμμετοχή του εκλογικού σώματος. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 225 παρ. 3 του Κώδικα περί Δικηγόρων που απαγορεύει κάθε εκλογική δραστηριότητα την ημέρα των εκλογών.
  • Καθιέρωση προεκλογικών debate. Με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και με την κατάθεση επιχειρημάτων, θέσεων και προτάσεων ενώπιον των συναδέλφων δικηγόρων.
  • Προβολή όλων των υποψηφίων από τα έντυπα και τις εκδόσεις του Συλλόγου. Ώστε να εξυπηρετείται η ισότιμη παρουσία μεταξύ των υποψηφίων.
  • Καθιέρωση του ενιαίου ψηφοδελτίου. Καινοτόμα πρόταση στην εφαρμογή της οποίας θα προβλέπεται η παράλληλη δυνατότητα επιλογής παράταξης για να μην θιγεί η απλή αναλογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου